екскурзии дубай

10 интересни неща за Дубай

дубайМоже би не знаехте, че най-бързо разрастващият се град на планетата е Дубай. Само за 50 години от няколко постройки в пустинята, той се е превърнал в място, пълно с небостъргачи и невероятни възможности и планове за развитие.

Ето още някой интересни неща за Дубай:

 

Нулева престъпност в Дубай

Дубай стриктно следва мюсюлманските правила, според които не добре запознатите имигранти е възможно за дребни провинения да бъдат върнати в държавите им или отведени под арест. Редът и сигурността са от голяма важност за града и полицията разполага със сериозен бюджет, което обяснява полицейските коли за по половин милион долара и повече, като Ferrari, Lamborghini и Aston Martin.

 

Население главно от имигранти

Населението е съставено основно от имигранти – над 80%. Небостъргачите се строят от работници главно от Индия, Бангладеш и Пакистан, а броят им представлява 50% от жителите на града. Други 23% от хората, живеещи в Дубай, работят в различни сектори и също са имигранти. Разделението между класите е огромно, като голяма част от строителите на небостъргачите работят за много ниски заплати и живеят при много лоши условия.

 

Парични дългове не се допускат

В Дубай строго се следи и за точното спазване на правилата при изплащане на стоки или заеми. Възможно е да се стигне до депортиране само заради пропуснато задължение по кредитна карта. Често по паркингите е възможно да се видят изоставени скъпи автомобили, чиито собственици се изкушили да живеят над своите възможности и са били депортирани, защото не са могли да ги изплатят.

 

Без охлаждане животът в Дубай е невъзможен

Без климатици Дубай не би могъл да съществува насред пустинята. Не е изключение температурата да достигне 45°C. Работещите зад големите прозорци на офисите щяха да се „изпекат“ ако не бяха неспиращите климатици. В сградите строителните инженери са вградили охлаждащи системи, разпръскващи вода с помощта на силни помпи.

 

Дубай е градът, който расте най-бързо в света

екскурзии дубайДубай разполага с 20% от общия брой строителни кранове изобщо в света. Дубайското метро със своите 42 спирки например беше изградено за невероятните 18 месеца и пуснато през 2009 г.

 

Адресната система в Дубай няма аналог

Дубай се разраства с невероятна бързина, което много затруднява адресната система. Това е и причината по пощенските пратки често да има описание как се стига до даден получател или карта, която да указва местонахождението на получателя. Чужденците, посещаващи града за първи път е добре да имат карта, с която да покажат на шофьора на таксито например накъде отиват.

 

Надбягвания на роботи, яздещи камили

Надбягванията с камили са доста популярен и гледан спорт, но тъй като преди това камилите са били яздени от деца, защото тежат по-малко, това е довело до незаконен трафик с деца, които да се използват като ездачи. Ето защо се е стигнало до решението камилите да се яздят от роботи, струващи между $300 и $10,000.

 

Дубай ще бъде град с град в самия него

В Дубай се работи по строежа на град с контролиран климат, който ще има 2 пъти по-голяма площ от размерите на Монако. В града ще има охлаждани от климатици алеи, по които жителите да преминават от една сграда в друга без да се излагат на жегата.

 

Най-най-Дубай

Бурж Ал Араж е 7-звезден хотел в Дубай и е смятан за най-луксозния в света. Хора без резервация не се допускат. Почти 40% от хотела е празно пространство, служещо просто да прави мястото величествено и огромно. Най-високата постройка в света е също в Дубай и се казва Бурж Халифа. Тя може да бъде видяна от 95км разстояние и е със 163 етажа. В Дубай се намира и най-големият търговски център в света, както и най-големият закрит ски курорт (!).

 

Строги закони и за прелюбодейците

В Дубай извънбрачният секс е считан за престъпление и може да е причина за арест и депортиране. Забранени са също целувките и държането за ръце на публично място. Съдът в Дубай счита думата на мъжа за по-достоверна от тази на жената и поради тази причина е много трудно някоя жена да подаде жалба за физическо насилие – просто нейните думи не се зачитат.