tours

10 съвета за добро организиране на почивки

Не подценявайте пътуванията, защото те не са само полет до дадена дестинация, трансфер до хотела, излежаване на плажа и разглеждане на забележителности.

Имайте предвид, че това е само част от почивката или екскурзията и има още доста неща, които трябва да обмислите внимателно, без значение дали отивате на някое морско кътче, обиколка из музеите на големите градове или просто ще пътувате надалеч. Насладата от пътуването е пълна, когато няма неща, които да Ви изнервят и изненадват неприятно.

Предлагаме Ви няколко съвета, с които пътуването Ви ще бъде по-приятно, а Вие ще сте по-добър пътешественик, без значение от ситуациите.

tours

1.      Запознайте се с езика

Не е необходимо да знаете езиците на всички страни и дестинации, които посещавате, но поне няколко основни думи, като „здравей“, „благодаря“ и „моля“, могат да са от полза при търсене на дадено място, поръчване на питие или храна и т.н. Местните жители биха се впечатлили, че туристите имат желание да говорят техния език, а и няма да изглеждате нелепо в някои обикновени ситуации.

2.      Имайте търпение и спокойствие

Когато човек е на пътешествие, е възможно да се случат и някой неприятни неща, които не е имало как да предвидите, като отменени или закъсняващи полети и загубване на багаж, но дори и да крещите и да се нервирате, това няма да Ви помогне. Най-добре е да се опитате спокойно да намерите решение на проблема със служителите на даденото място. Нещата могат да се оправят и в повечето случаи е нужна просто малка промяна в плана.

3.      Опознайте културата

Добре е да си направите труда да прочетете някакви материали за културата и характера на дестинацията, към която се отправяте, преди да тръгнете или по време на пътуването до там. Това може да е от полза при интеграцията Ви сред местните, защото все пак това ще Ви бъде дом за кратко и ще живеете по-лесно ако сте наясно с някой неща и няма да изпадате в неловки ситуации или без да искате да обидите някого.

4.      Оставете се на случайността

Нещо винаги се обърква, затова не мислете твърде много, а се отпуснете и се наслаждавайте на почивката или екскурзията си, защото все пак една от целите е да се освободите от стреса и напрежението. Когато нещата не зависят от Вас и не можете да направите нищо, опитайте се да приемете нещата с чувство за хумор и считайте случката за една весела история, за която ще си спомняте след години. Не оставяйте малки неща, като лоша храна или твърде много хора и други подобни да повлияят негативно на пътуването Ви.

5.      Бъдете отворени за новото и непознатото

Възможно е да се срещнете със съвсем различни обичаи и култура там, където отивате от тези, с които сте живели и които познавате, което може да Ви направи мнителни и скептични към новите неща и случки наоколо. Няма смисъл обаче да се затваряте и да заключвате съзнанието си, защото светът е шарен и от пътуванията си човек може да научи много нови и интересни неща за него.

6.      Опитайте различното

Никой не изисква от Вас да правите неща, които Ви плашат или Ви карат да се чувствате некомфортно, но все пак опитайте да оставите ежедневния живот за няколко дни почивка и да вкусите нови аромати и храни, опознайте местните нрави и обичаи, и правете неща от този нов свят, за да имате интересни спомени и да изпитате наслада от почивката си.

7.      Помнете, че не сте си у дома

В различните страни нещата се случват по различен начин и със сигурност ще имат различен вид или вкус от познатия вкъщи. Дори храната във веригите за бързо хранене ще е с по-различен вкус. Но какво интересно има в това да ядете храната, която сте яли през целия си живот? Научавайте повече за света от различните неща и се забавлявайте!

8.      Бъдете възпитани и любезни

Няма нужда да Ви го казваме, но искаме да припомним, че добрите пътешественици се отнасят уважително към околните, без значение дали става въпрос за другите пътуващи или местните постоянни жители. Любезното държание внушава спокойствие дори и в по-стресовите моменти, а и ще Ви помогне да получите по-лесно това, което искате. заяждането.

9.      Не бързайте

Едва ли е възможно само за един ден да разгледате или да направите всичко, което сте решили. Оставете си по няколко неща за всеки ден, за да можете да отделите на всичко нужното време и да Ви останат по-ясни спомени. Карайте спокойно и не си правете твърде дълги списъци, за да не се налага почивките Ви да заприличват на едно безкрайно търчане насам-натам. Все пак целта е и да си починете.

10.  Отдайте се на забавления!

Забавлявайте се и се отнасяйте положително към всичко около Вас. Така ще се насладите максимално на пътуването си, а и ще Ви останат страхотни спомени.