пътуване около света

Околосветско пътешествие вече се организира само с клавиатура и кредитна карта

Няма истински пътешественик, който да не е мечтал да направи околосветско пътешествие. Редуващи се полети и дестинации, вълнуващи емоции и часови разлики…

Много хора също имат това желание, но повечето смятат, че организацията на самото пътуване представлява трудна задача. Добрата новина е, че за нейното решение в днешно време са необходими само компютър и кредитна карта.

В интернет има множество инструменти, които могат да бъдат много полезни при изготвянето на точния маршрут и за резервациите на самолетни билети и хотели. Изготвянето на точния план може да стане изцяло онлайн, защото почти всички авиокомпании, хостели и хотели предлагат услугите си чрез сайтовете за пътувания.

Съществува и вариант за организацията да се ползва туристическа агенция, но пътуването ще струва по-скъпо.

 

Самолетни билети

околосветско пътешествиеВместо да се прави резервация за всеки полет до всяка дестинация при различни авиокомпании поотделно, по-лесно е да се ползва търсачка за самолетни билети, където може само в един сайт да бъдат прегледани най-изгодните цени на всички авиокомпании, извършващи полети до дадена дестинация.

Вероятно ще отнеме известно време, но това определено е най-сигурният начин да сведете разходите за резервациите си до минимум.

Разбира се, в случай че разходите не са от най-важните неща за вашето пътуване, има и други варианти, чрез които да осъществите желаното пътуване.

Някои авиокомпании предлагат маршрут за околосветско пътешествие с фиксирана цена и един самолетен билет за всички полети по маршрута. Такива предложения имат авиокомпании, като KLM, Air New Zealand, Qantas, Singapore Airlines, Virgin Atlantic. Тези, които не желаят да летят или просто предпочитат да пътуват с кораб, могат да прегледат платформите с предложения за околосветски круизи, но цените започват от €13 000.

В интернет има и платформи, които също предлагат собствени маршрути с  пакет от самолетни билети за всички точки от околосветското пътуване.

Онлайн платформата Star Alliance например, разполага с една от най-големите база данни за полети и възможност за тяхното комбиниране за околосветското пътуване. В тази платформа членуват 27 самолетни компании, извършващи повече от 18 000 полета дневно до над 1300 дестинации по света, от които можете да изберете и комбинирате до 16 спирания по маршрута на пътуването.

Околосветско пътуване с маршрут Лондон, Лисабон, Истанбул, Делхи, Банкок, Сеул, Токио, Сидни, Лос Анджелис и Ню Йорк, предлагано от Star Alliance би струвало малко повече от €4000 с включени летищни такси. Платформата предлага и икономични пакети, чиято цена се определя от километрите на планираното пътуване и избраните до 10 на брой спирания в дестинации на различни континенти.

 

Хотели и друг вид престой

Освен за самолетните билети, интернет може да бъде полезен и при резервациите на хотели, хостели, вили или къмпинги по планирания маршрут. Най-популярните сайтове за тази цел са Booking.com и LonelyPlanet.com, а ако не държите на лукса е добре да прегледате и специалиста по хостели HostelWorld.com. Ако вече сте ползвали услугите на някои от тези сайтове е възможно да получите и от отстъпките, които те предлагат на членовете си.

 

Как, кога и къде

пътуване около светаВ повечето случаи околосветско пътешествие се организира за началото на дадена година. Една от причините е, че самолетните билети са най-евтини за периодите от януари до март, а тогава е най-добрия момент да се посетят екзотични дестинации, като Тайланд, Индонезия, Австралия и Нова Зеландия.

Вариантите за обикаляне на света са два – по посока въртенето на Земята (от изток на запад) или в противоположната посока. По-често се започва с пътуване през по-скъпите страни, като САЩ, Тихоокеански острови, Австралия и Нова Зеландия, след което да се премине на по-евтините дестинации, като Индонезия, Малайзия, Тайланд и Африка.

Самолетните билети за околосветско пътешествие  излизат средно между €2000 и €5000, а за хотели и джобни за харчове около престоя е добре да си приготвите поне €1500. Добре е да се информирате дали цените в сайтовете са с включени всички допълнителни таски.

Продължителността на едно добро околосветско пътешествие е между 6 и 12 месеца, като е добре пътешествениците да се задържат известно време в различните страни, вместо да пътуват през по-голямата част от времето и да пропуснат интересното в различните държави и райони. Нормално е да се посетят 5 страни за 5 месеца, а не например 8 страни за 6 месеца.

Какъвто и маршрут да планирате, добре е да имате туристическа застраховка, защото в неочаквани моменти тя може да спести сериозни разходи.