евтини самолетни билети

10 насоки при търсене на евтини самолетни билети

Когато трябва да организирате пътуване се налага да се ровите из десетки сайтове, за да резервирате евтини самолетни билети. Това не е особено приятно занимание, а още по-дразнещо е, когато попаднете на подходяща оферта и след няколко минути се върнете, за да резервирате, но цената вече е увеличена. Съществуват обаче няколко варианта, чрез които можете доста да се улесните при търсенето на изгодни полети.

евтини самолетни билети

1. Дни с най-евтини полети

Подходящите дни за търсене на евтин полет са в средата на седмицата (вторник, сряда, четвъртък), а най-високи са цените в дните от петък до неделя. Добре е да се информирате и за графика на Вашата дестинация, защото полети до градовете с много българи често са пълни и по ранните сутрешни часове в понеделник, като например Виена, Брюксел или Берлин. Обикновено билетите за полети рано сутрин или късно вечер са по-евтини.

2. Действайте бързо

Ако попаднете на добра оферта, резервирайте без много да му мислите. Вторник е денят през седмицата, в който можете да намерите най-много и най-изгодни предложения за самолетни билети, защото тогава се обявяват промоциите от авиокомпаниите, които продължават обикновено до четвъртък следобед. Това е така, защото през уикендите хората търсят и резервират повече и съответно са по-склонни да направят резервация на по-високи цени.

3. Отделни резервации

Резервирайте билет за всеки пасажер поотделно, а не за цялата група (ако ще пътувате няколко човека с един полет). Системите за резервации на билети на самолетните компании са настроени така, че да дават еднакви цени за няколко пътници. Ако обаче в самолета има две места на промоция, а искате да купите билети за трима човека наведнъж, ще се наложи да платите и трите билета по-скъпо, отколкото ако поотделно ги закупите. Така поне няколко човека от групата ще летят на по-ниска цена, което намалява съответно и общата цена.

4. Търсачки за самолетни билети

Най-бързо и най-лесно е да използвате търсачка за самолетни билети (каквато е и Tours.bg), когато търсите билети, защото те претърсват офертите за полети на всички авиокомпании едновременно и така ще можете да прегледате всички актуални предложения накуп, без да губите ценно време.

5. Полети с прекачвания

Ако полетът Ви има прекачвания е добре те да са на една и съща самолетна компания, защото така получавате и бонус от комбинираните билети.

6. Периоди за търсене

За да успеете да си набавите евтин билет за самолет, трябва да започнете търсенето от два до четири-пет месеца преди Вашия полет. В този период е шансът за много ниски промоционални цени, след което цените започват да се вдигат, защото местата за полета се запълват. Освен това има и определени периоди, в които авиокомпаниите повишават цените, например 21 дни преди полета, 14 дни преди полета и 7 дни преди полета. Ако не сте успели да търсите в подходящото време или пък внезапно се налага да летите след 2-3 дни, пробвайте да резервирате в последния момент. В икономична класа може и да не успеете, но пък има шанс да летите в първа класа с билет на цената за икономичен клас. Колкото по-малко хора ще пътуват с даден самолет, толкова по-голям шанс има за евтин билет.

7. Близки дати за пътуването

Търсете билет и за близки дати до тази, на която смятате да летите (ако имате достатъчно време и желание). В повечето случаи полетът е най-скъпото нещо от почивката, затова е добре да резервирате полетите преди да резервирате хотел. Така можете леко да промените дните за пътуването, защото често цените в близки дни имат голяма разлика.

8. Цени и търсене

В много случаи цената е определена от търсенето, затова ако не сте сигурни къде да прекарате почивката си, прегледайте и цените на полетите до по-непопулярни дестинации, а не единствено местата, за които е вероятно да има много пътуващи в даден момент.

9. Летища

Проучвайте цените както до големите летища, така и до по-малките летища (ако има такива) около даден град. Повечето нискотарифни авиокомпании обикновено летят до по-малките летища, в близост до големите градове, където заплащат по-ниски летищни такси. Големите и основните летища пък се обслужват от по-голям брой авиокомпании, където също е възможно да има голяма разлика в търсене, предлагане и цени.

10. Бонуси

Натрупаните мили от бизнес пътувания също могат да намалят цената за Вашето частно пътуване, почивка или екскурзия.