круиз

Круизите от Америка към Европа ще се увеличат заради скъпия долар

С 10% се очаква да нараснат желаещите за круизи през 2015, като това не включва лицата до 18 години, пътуващи в една каюта с родителите си, съобщават от Българското круиз общество. Над 10 хиляди са били българите, пътували с круиз през 2014 година.

Два са икономическите фактори, които най-вече ще повлияят върху бъдещите планове за круизни пътувания. Единият е поскъпването на долара и потенциалното му продължаващо увеличение спрямо еврото, а другият е поевтиняването на петрола.

круизСкъпият долар ще допринесе за увеличаването на американците, пътуващи с круиз до Европа, но от друга страна ще ограничи европейските круизни туристи за Америка.

Поевтиняването на петрола ще повлияе върху намаляването на цените на самолетни билети и към Европа, което означава увеличаване на пътуващите не-европейски туристи към континента.

Все по-трудно ще става включването в круизни ваканции до основните дестинации на европейците и българите – Канарите, Средиземноморието, Норвежките фиорди и Балтийско море – желаещи да пътуват в каюта на някой от ограничения брой европейски кораби. Това ще се дължи на увеличаването на туристи от САЩ и други континенти, желаещи да участват в европейски круиз през тази година.

Нарасналото търсене на круизи потвърждават и намаленият брой промоционални оферти, предлагани в момента.

Една част от круизните линии за българи са с цени в евро, а други са предлагани в долари. Тези, които се предлагат за страната в евро са значително по-евтини от тези, предлагани в долари.